Stuur een e-mail

Reisverslag – workshops

Reisverslag – workshops
25 april 2016 Geert & Marleen

Workshops

Tijdens deze 2 weken biedt het CDTC de mogelijkheid om workshops/lezingen te volgen. Wij hebben er drie gevolgd. De eerste workshop was “omgaan met probleemgedrag”. Deze vond plaats in een groepje met 6 andere ouders. We startten met theorie over positief opvoeden. Daarna konden we voorbeelden aandragen van probleemsituaties die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Zowel de therapeut als de groep gaf advies. Het is altijd prettig om met andere ouders te praten die in het zelfde schuitje zitten. Ook al hebben de kinderen allemaal verschillende problemen zo heb je toch het gevoel dat je niet de enige bent. Al gauw kwam het gesprek op de broertjes en zusjes. Iedereen merkt dat het voor de andere kinderen in het gezin best lastig is om een broer of zus (brus) te zijn van iemand met een beperking. Fijn om daar ook extra tips over gekregen te hebben.

De tweede workshop die Marleen volgde ging over sesorische integratie. Dit was erg interessant. Tessel heeft een prikkelverwerkingsstoornis. Het gebied wat haar prikkels opvangt is ingekapseld. Hierdoor kunnen de prikkels niet goed aankomen en kan ze er niet adequaat op reageren. Omdat ze wel behoefte heeft aan prikkels zoekt ze deze in extreme mate op. Zo bijt ze onder andere continue op haar mouw, draait ze rondjes, vindt ze het fijn om een waterijsje gewoon met haar handen vast te houden (probeer dat maar eens, dat hou je niet lang vol) en nog veel meer. Door de prikkels gereguleerd aan te bieden krijgt ze toch haar behoefte en blijft het veilig voor Tessel. Pas wanneer de prikkels gereguleerd binnen komen kan er gewerkt worden aan ontwikkeling. Hieronder is een plaatje te zien van de ontwikkelingspiramide. Bij Tessel werken we aan de blauwe vlakken. Dit zijn de basiselementen. Pas wanneer dit onder controle is, is het mogelijk om verder te ontwikkelen.

De derde workshop die Geert volgde had ook te maken met sensorische integratie. Hier werd niet de theorie behandeld maar het  was een ervaringsworkshop. De ouders werden geconfronteerd met allerlei extreme prikkels om zo te ervaren hoe het is om een prikkelverwerkingsprobleem te hebben.
Al deze workshops hebben ons weer nieuwe inzichten gegeven.

Wij zijn de trotse ouders van Nora, Titus en Tessel. Tessel heeft het 22q13 deletie syndroom. Ons doel is om met Tessel, en de rest van ons gezin, deel te nemen aan de dolfijnentherapie. Daarvoor is deze crowdfundingsite in het leven geroepen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*